fbpx

Egy szegedi lakásvásárlás a világ legegyszerűbb dolga, pofonegyszerű! Nem kell ide senki, pláne nem ingatlaniroda. Bármikor lehetséges még ingatlanos nélkül is! Kikeresem, megnézem, kifizetem, kész! Mi ebben a bonyolult?! Egyáltalán nem biztos azonban, hogy a vásárló a legfontosabb szempontokra is odafigyel. Ha az alábbiakat végiggondolja, feltétlenül jobb döntést hozhat.

A lakásvásárlás tervezése

ingatlaniroda, Szeged, lakásvásárlás

A közelmúlt két tanulságos esettel is szolgált. A szegedi lakásvásárlás bökkenők nélkül lezajlott, közben azonban bőven akadtak hibázási lehetőségek. Akár jóval hosszabbra húzhatták volna a költözésig várakozva eltöltendő időt. Amire az ügyfelekkel hasonló módon a legtöbb időt közösen szántuk, az az, hogy alapos tervezés előzte meg a vásárlást. Azt sokan könnyen gondolhatják, hogy a tervezés azonos lehet a vásárlási ötlettel, ők azonban a legtöbb esetben tévednek. Ebben a lépésben ugyan sok minden tényleg eldőlhet, de tapasztalatom szerint legfőképpen éppen az, hogy mennyi ideig fog tartani a teljes ügylet. Valóban reálisak-e az elvárások a lehetőségekhez képest? Lesz-e egyáltalán ebből az egész tervből valami? Az alábbi szempontok szerint haladva az a célom, hogy ne csupán álom maradjon a tervezés.

Milyen szempontokra figyelj szegedi lakásvásárlás előtt?

Ami később már nem változtatható

Olyan alapvető igényeket kell legelőször tisztázni, hogy melyek a legfontosabb sarokpontok, mik a legfontosabb elvárások. Voltaképpen mi a motivációja a vásárlásnak, milyen igényre ad megoldást? Miért lakást, netán családi házat keresünk, milyen lokációt képzelünk el és egyben zárunk is ki, mennyiben vállalkozunk nagyobb felújítási munkálatokra? Megelégszünk a használt ingatlannal, vagy vállaljuk az újépítés kockázatát, akár magasabb vételárát?
Lakás estében mindenképpen fontos eldönteni, hogy szeretnénk-e erkélyt? Milyen tájolást kedvelünk, illetve az épületen belül melyik szinten képzeljük el a lakást, és hol semmiképpen! Egyszóval azokra a szempontokra figyelünk, amely később nem lesznek változtathatók, hanem később adottságként kell kezelni őket. Szerepet játszhatnak a saját elvárásaink és a későbbi értékesíthetőség szempontjai is, amelyek élethelyzettől függően mind-mind figyelembe veendők.

Telek vásárlása előtt egy ügyfelem egy téglalapot jelölt be a térképen. Ezen felül a szóba jöhető utcák oldalát is megjelölte, mert a tájolás miatt jól tudta, hogy az adott utcák páros vagy páratlan oldala az előnyösebb a számára.

Azok a piszkos anyagiak

Természetesen alaposan végig kell gondolni az anyagi lehetőségeinket! Elegendő összeg áll-e rendelkezésünkre, avagy a hitel-felvételhez szükséges önerő mértékének és egyéb banki elvárásoknak meg tudunk-e, illetve akarunk-e felelni? Vállalható mértékűek-e a hitel kockázatai is? Év eleji időszakban szerepet játszik a vállalkozói jövedelemigazolás megszerzésének lehetséges dátuma, amely már az időbeni szempontokat is felveti. Milyen határidők merülnek fel, hogyan, mikor tudjuk az anyagi teljesítést vállalni, szorít-e bennünket kiköltözési, illetve egyéb határidő. Nem mellesleg az összes felmerülő egyéb költséget is végig kell gondolnunk, nem kifelejtve a hitellel együtt járó banki, közjegyzői fizetni valókat. Az illetéket, ügyvédi költséget. Ha lehet, kalkuláljuk be a költözés összegét is, az sem árthat! 😉

A lehető legfontosabb szempont

De a végére hagytam a legfontosabbat, legalábbis a saját tapasztalatom szerinti leghangsúlyosabbat. Feltétlenül tegyük fel a kérdés magunknak, és őszintén válaszoljuk meg, hogy pontosan mi az az igény, amire most a költözés mentén választ vagy megoldást várunk? Hogy ez az igény tényleg valós-e, és ez a lépés tényleg meg is fogja az oldani?

A lakásvásárlás végéhez közeledve

ingatlaniroda, Szeged, lakásvásárlás

Az ügyfelekkel csak ezután indultunk útnak. Azt tanácsolom, hogy eddig semmilyen hirdetést meg sem nézzünk személyesen. Innentől azonban elindulhat az igazi keresés, és az előzetes válogatás. Ezzel párhuzamosan elkezdjük a helyszíni látogatásokat is, szembesülve az igazi lehetőségekkel. Ekkor valóban kiderül, hogy a gondos tervezés reális volt-e, vagy valamiben menet közben változtatnunk kell: a lehetőségeink esetleg megengednek nagyobb merítést is, netán kevés azon ingatlanok száma, amelyek közül választhatunk.
De térjünk végre a lényegre! A szóban forgó vásárlók számára viszonylag hamar körvonalazódni kezdett a vásárlás, mert szinte az első körös látogatás közben “szembe jött” velünk az ideális lakás. Árban is, műszaki állapotában is, és elhelyezkedésére nézve is megfelelő volt az egyik megtekintett ingatlan. Miután a többi lehetőséget is megnéztük, hamar lehetett érezni, hogy melyiket szeretnénk megvenni, hogy melyik találta szíven a keresőt.

Ha már csak a kifizetés van hátra

Innentől vált komollyá az ügy, de közel sem volt gyerekjáték a vége. Ezen a ponton derült ki mindkét esetben, hogy mennyire is “eszik forrón a kását”. Az egyik eset ékesen bizonyította az ingatlanközvetítő szerepét. Abban a képzelt esetben, ha a vevőt és az eladót bezártuk volna egy szobába, ők ketten “egyedül” sosem tudtak volna megállapodni. Hiába akarta nagyon a vevő a lakást, mást és máshogy akart az eladó, pedig egy ponton túl már magasabb(!) vételár is elhangzott, mint az irányár. Hiába ültünk le közösen az ügyvédnél, a másik tulajdonostárs – új, korábban nem is említett verziót erőltetve – felállt az asztaltól. Hogy a végén mégis összeállt a kép, egy már következő ügyvéd véleménye szerint szinte csak a közvetítőnek volt köszönhető.
A másik eset egyszerűbb volt. Egy igazán merész ötlet kellett a megoldáshoz, hogy megelőzzük egy készpénzes vevő szintén komoly szándékát, hogy a tulajdonos érdekelt legyen a mi ajánlatunk elfogadásában. A kellő előkészítés volt a kulcs, amelynek nyomán bevállalta a vásárló a hitel-felvétel kockázatát, letette a kellő foglalót és megnyerte a versenyt.

A szegedi lakásvásárlás tanulsága

Nem is gondolná az ember, hogy mikor tudja elveszíteni a fejét, hogy hol hagyja elszakadni magában a cérnát lakásvásárlás esetében. Azt a józan fejét szokta sok ügyfél elhagyni, amely a valódi probléma felismerésében segít, hogy a másik fél igazán fontos problémájára koncentráljon. De ha nem egyedül megy, a leggyakrabban ez a helyzet elkerülhető. Nem érdemes felesleges kockázatot vállalni, inkább segítséget kérni a vásárlás előtt!

A szegedi lakásvásárlás pofonegyszerű
Cimke:         

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button