fbpx

A szegedi lakásvásárlás a világ legegyszerűbb dolga! Nem kell ide ingatlaniroda, lehetséges ingatlanos nélkül is! Kikeresem, megnézem, kifizetem, kész! Mi ebben a bonyolult?! Talán kell ide más is? Dehogy kell!

Lakásvásárlás egyedül?

A közelmúlt két tanulságos esettel szolgált. A szegedi lakásvásárlás ugyan bökkenők nélkül lezajlott, közben azonban bőven akadtak hibázási lehetőségek. Akár jóval hosszabbra húzhatták volna a költözésig várakozva eltöltendő időt. Amire az ügyfelekkel hasonló módon a legtöbb időt közösen szántuk, az az, hogy alapos tervezés előzte meg a vásárlást. Azt sokan könnyen gondolhatják, hogy a tervezés azonos lehet a vásárlási ötlettel, ők azonban sajnos tévednek. Ebben a lépésben ugyan sok minden tényleg eldőlhet, de tapasztalatom szerint legfőképpen az, hogy mennyi ideig fog tartani a teljes ügylet. Valóban reálisak-e az elvárások a lehetőségekhez képest? Lesz-e egyáltalán ebből az egész tervből valami, vagy csupán álom marad…

ingatlaniroda, Szeged, lakásvásárlás

Milyen szempontokra figyelj szegedi lakásvásárlás előtt?

Olyan alapvető igényeket kell legelőször tisztázni, hogy melyek a legfontosabb sarokpontok? Lakást, netán családi házat keresünk, milyen lokációt képzelünk el és egyben zárunk is ki, mennyiben vállalkozunk nagyobb felújítási munkálatokra? Fontos eldönteni, hogy a lakásban szeretnénk-e erkélyt? Milyen tájolást kedvelünk, vagy az épületen belül melyik szinten képzeljük el a lakást, és hol semmiképpen! Egyszóval azokra a szempontokra figyelünk, amely később nem lesznek változtathatók, hanem később adottságként kell kezelni őket. Szerepet játszhatnak a saját elvárásaink és a későbbi értékesíthetőség szempontjai is, amelyek élethelyzettől függően mind-mind figyelembe veendők. Egy régi kedves ügyfelem egy téglalapot jelölt be a térképen. Ráadásul a szóba jöhető utcák oldalát is megjelölte jól tudva, hogy – a tájolás miatt – az adott utcák páros vagy páratlan oldala az előnyösebb a számára.

Természetesen alaposan végig kell gondolni az anyagi lehetőségeinket! Elegendő összeg áll-e rendelkezésünkre, avagy a hitel-felvételhez szükséges önerő mértékének és egyéb banki elvárásoknak meg tudunk-e, illetve akarunk-e felelni? Év eleji időszakban szerepet játszik a vállalkozói jövedelemigazolás megszerzésének lehetséges dátuma, amely már az időbeni szempontokat is felveti. Milyen határidők merülnek fel, hogyan, mikor tudjuk az anyagi teljesítést vállalni, szorít-e bennünket kiköltözési, illetve egyéb határidő. Nem mellesleg az összes felmerülő egyéb költséget is végig kell gondolnunk, nem kifelejtve a hitellel együtt járó banki, közjegyzői fizetni valókat. Az illetéket, ügyvédi költséget. Ha lehet, kalkuláljuk be a költözés összegét is, az sem árthat! 😉

De a végére hagytam a legfontosabbat, legalábbis a saját tapasztalatom szerinti leghangsúlyosabbat. Feltétlenül tegyük fel a kérdés magunknak, és őszintén válaszoljuk meg, hogy pontosan mi az az igény, amire most a költözés mentén választ vagy megoldást várunk? Hogy ez az igény tényleg valós-e, és ez a lépés tényleg meg is fogja az oldani?

Gyerünk! Mire várunk még?

ingatlaniroda, Szeged, lakásvásárlás

Az ügyfelekkel csak ezután indultunk útnak. Azt tanácsolom, hogy eddig semmilyen hirdetést meg sem nézzünk személyesen. Innentől azonban elindulhatott az igazi keresés, és az előzetes válogatás. Ezzel párhuzamosan elkeztük a helyszíni látogatásokat is, szembesülve az igazi lehetőségekkel. Ekkor valóban kiderült, hogy a gondos tervezés reális volt-e, vagy valamiben menet közben változtatnunk kell: a lehetőségeink esetleg megengednek nagyobb merítést is, netán kevés azon ingatlanok száma, amelyek közül választhatunk.
De térjünk végre a lényegre! A szóban forgó vásárlók számára viszonylag hamar körvonalazódni kezdett a vásárlás, mert szinte az első körös látogatás közben “szembe jött” velünk az ideális lakás. Árban is, műszaki állapotában is, és elhelyezkedésére nézve is megfelelő volt az egyik megtekintett ingatlan. Miután a többi lehetséget is megnéztük, hamar lehetett érezni, hogy melyiket szeretnénk megvenni, hogy melyik találta szíven a keresőt.

Kész van minden, nem?

Innentől vált komollyá az ügy, de közel sem volt gyerekjáték a vége. Ezen a ponton derült ki mindkét esetben, hogy mennyire is “eszik forrón a kását”. Az egyik eset ékesen bizonyította az ingatlanközvetítő szerepét. Abban a képzelt esetben, ha a vevőt és az eladót bezártuk volna egy szobába, ők ketten “egyedül” sosem tudtak volna megállapodni. Hiába akarta nagyon a vevő a lakást, mást és máshogy akart az eladó, pedig egy ponton túl már magasabb(!) vételár is elhangzott, mint az irányár. Hiába ültünk le közösen az ügyvédnél, a másik tulajdonostárs – új, korábban nem is említett verziót erőltetve – felállt az asztaltól. Hogy a végén mégis összeállt a kép, egy már következő ügyvéd véleménye szerint szinte csak a közvetítőnek volt köszönhető.

A másik eset egyszerűbb volt. Egy igazán merész ötlet kellett a megoldáshoz, hogy megelőzzük egy készpénzes vevő szintén komoly szándékát, hogy a tulajdonos érdekelt legyen a mi ajánlatunk elfogadásában. A kellő előkészítés volt a kulcs, amelynek nyomán bevállalta a vásárló a hitel-felvétel kockázatát, letette a kellő foglalót és megnyerte a versenyt.

Tanulság ingatlaniroda

Nem is gondolná az ember, hogy mikor tudja elveszíteni a fejét, hogy hol hagyja elszakadni magában a cérnát lakásvásárlás esetében. Azt a józan fejét szokta sok ügyfél elhagyni, amely a valódi probléma felismerésében segít, hogy a másik fél igazán fontos problémájára koncentráljon. De ha nem egyedül megy, a leggyakrabban ez a helyzet elkerülhető. Nem érdemes felesleges kockázatot vállalni, inkább segítséget kérni a vásárlás előtt!

A szegedi lakásvásárlás pofonegyszerű
Cimke:         

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük