Egy régi osztálytársamnak volt egy ugyanilyen számológépe. Ő állította, hogy tudja használni, de senki sem látta, ahogy azt bemutatta volna… Nem ilyen eszközzel, de számolni is érdemes az ügyfeleknek alku közben.

alku, ingatlanközvetítő, Szeged

Az én gyakorlatomban a megtekintés gyakran azzal a kérdéssel zárul az ingatlant elhagyva, hogy ugye ez irányár? És a kérdő tekintet azt várja, hogy igen, az, persze. Pedig sok esetben nem is érdemes megkérdezni, magunk is választ kaphatunk.

Amikor 2 évvel ezelőtt írtam pár gondolatot a témáról, kaptam érte hideget-meleget.
Néhány héttel ezelőtt is, amikor egy konvektoros lakás miatt vételi ajánlatot kaptunk. Az volt a kiegészítés, hogy a fűtés korszerűsítése sok százezer forintba kerül, ezért számukra nem ér többet a lakás. Az érdeklődő ugyanis levonta az irányárból a leendő központi fűtés költségeit, így számára egy alacsonyabb összeg született. Így érné meg neki, hogy kifizesse. Máskor a hasonló kifogás („túl magas az ár”) egy már modernebb lakásban, cirkóval és radiátorokkal felszerelt ingatlanban hangzott el. Ott is sokallta a család az árat. Az ő esetükben nem volt magyarázat, nem indokolták a véleményüket. Nem gondolom, hogy mindenki esetében elvárható az alku előtti tájékozódás, pedig bizonyára hasznos volna.

Felújítva a legjobb, nincs munka

Nem kétséges! Mindenki olyan ingatlant vásárolna szívesebben, ahol a szükséges ráfordítások vagy már elkészültek, vagy nem az ő zsebét húzzák! Vagy akár a kettő egyszerre… De a lakás felújítása, így a fűtésrendszere, a komfortfokozaton kívül bizony másra is hatással van.

Ha az elsőként említett ügyfél a számára szükséges felújítási költségeket hozzáadja az irányárhoz, a piaci kínálatban már központi fűtéses lakásokat fog találni. Ha tehát a konvektoros lakások árkategóriájában lévő ajánlatunkat ezzel csökkenti, ő is mással szeretné finanszíroztatni a felújítást. Ehelyett – véleményem szerint – akkor jár el fair módon, ha a számításai után ismét nekiáll a lakáskeresésnek, és más eredményeket fog kapni. Becsülendő, hogy magyarázatot is fűztek az ajánlathoz, szerintem így korrekt, de a realitások alapján érdemes átértékelni az ajánlatot.


A második ügyfél kevésbé tájékozódott a piac felől, mielőtt véleményt formált. Számára is azt javasoltam, hogy a lakásra szánt összeg szerint érdemes az ajánlatok között böngészni. Sajnos rá fog jönni, hogy nem áll össze a kép. 2-szobás lakás árán nehéz 3 szobát vásárolni, amit egyik esetben a tulajdonosok is tudnak. Másik lehetőség, ha közvetítőhöz fordulnak, ő fog segíteni a reális hirdetési ár kialakításában.

Inkább készüljünk fel! – alku, ingatlanközvetítő, Szeged

A magam részéről azt tartom a legjobbnak, ha a megtekintés alkalmával először jó alaposan átbeszéljük az ingatlan paramétereit. Azután esetleg a vevő időbeni elvárásait is, de árról nem esik szó. Arra bíztatom az ügyfeleimet, hogy aludjanak (legalább egyet) a továbbiakra, térjünk vissza a vételárra a következő találkozáskor!

Tanácsok áralku előtt
Cimke:             

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük