fbpx

Hogyan zajlik az új építésű lakás vásárlásának menete? Mikor, milyen költségek merülnek fel, mi benne a kockázat, hogyan csökkenthető? Hogyan érdemes az ajánlatok közül választani, ha új lakás vásárlása a szándékunk?

új építésű lakás vásárlás menete

Új építésű lakás vásárlás célja

Bármilyen vásárlási lépés előtt azt a legfontosabb eldönteni, hogy milyen céllal készülünk vásárolni. Sokan abba a hibába esnek, hogy kettős célt fogalmaznak meg: a vásárlás után szeretnék kiadni a lakást, majd később be is költözni. Akár új, akár használt ingatlant vásárol, nem kizárólag befektetésként, hanem lakhatási céllal is keresnek, ami véleményem szerint vagy valamilyen kompromisszumhoz, vagy hibás döntéshez vezet. Az a tanácsom, hogy lehetőség szerint válasszunk: vagy a magunk vagy valaki más lakhatását célozzuk meg.

Választási szempont lehet az építész

Nincs abban semmi titok, hogy az új építésű lakás vásárlás menete nem sokban különbözik a használt lakásétól. A legfontosabb tényező ebben az esetben is az új lakás elhelyezkedése, valamint a később nem változtatható tulajdonságai. Értékállósága, későbbi eladhatósága, de napi használhatósága szempontjából fontos, hogy hol van, milyen a tájolása, hányadik emeleten van, van-e erkélye.
Ügyfeleimmel való beszélgetés közben gyakran emlegetem azt a kedvenc építész barátomtól származó véleményt, hogy

“a régi lakásokat még lakni építették, a ma épülőket pedig már eladni”.

pap ádám, www.soxog.hu

Annak érdekében, hogy minél inkább élhető lakást vásároljunk, a legfőbb szempont – a fenti, nem változtatható paraméterek után – a lakás elrendezése legyen. Az a tapasztalatom, hogy rengeteg segítséget nyújthat, ha van lehetőség az épület építészével való személyes találkozásra is. Laikus szemmel nem mindig egyértelmű egy lakás elrendezésének praktikuma, hogy miért abban a rendszerben készült a lakás alaprajza. Amint sikerül erről az építészt megkérdezni, számtalan egyéb kérdésünkre is választ kaphatunk, és biztosan jó döntést tudunk hozni.

Új építésű lakás anyagilag: banki hitel, CSOK, illeték

Egy új építésű lakás vásárlása megközelíthető anyagi szempontok szerint is. Akár készpénzért vásárol, akár hitelt vesz fel a vevő, használt lakáshoz képest spórolni tud.
Első lakásuk esetében – illetékkedvezmény formájában – támogatást kaphatnak a 35 évnél fiatalabb vásárlók, valamint mindenki másnak is csak a 15 millió Ft-ot meghaladó vételár-részre kell megfizetni a 4% mértékű vagyonszerzési illetéket.
A kereskedelmi bankok – mind a vásárlás, mind az építés esetén is – jobb feltételeket nyújtanak az új ingatlanokra vonatkozóan, de az állami, akár 10 millió Ft-ot elérő vissza nem térítendő családi kedvezmények is a korszerű, új energetikai tulajdonságú lakások vásárlását célozzák.

Jogi kérdés is az új lakás vásárlása

Az új lakás vásárlása főként abban térhet el a használt ingatlan esetéhez képest, hogy tudja azt építeni is az ügyfél. Éppen emiatt két szerződés készülhet az új építésű ingatlan jogi adminisztrációja közben. Első lépésben telekhányadot vásárolhatunk, majd mellette, egy vállalkozási szerződés keretében megbízunk egy kivitelezőt a felépítmény létrehozásához. Az illetékkedvezmény akkor vehető igénybe, ha 4 éven belül az ingatlan felépül, azaz használatba vételi engedélyt, albetétes, saját helyrajzi számú, önálló ingatlan tudunk a hatóság számára bemutatni. Szegeden ez a kérdés nem teljesen egyértelmű, éppen emiatt fontos az új lakás teljes jogi előkészítése és alapos körbejárása. Ennek fontosságáról, a félreértések elkerülése érdekében ide írtam fontos segítséget.

Miért az eladó ügyvédje?

Új lakások értékesítése közben a beruházók jellemzően egyazon ügyvédre bízzák az adásvételi szerződések elkészítését. Természetesen nem örvend ennek a hírnek, aki saját ügyvédje közreműködését preferálja, de van praktikus oldala is. Az eljáró ügyvéd egységes módon készít megegyezéseket az eladóval, így a műszaki paraméterek nem lesznek egyénenként eltérőek, könnyebb lehet a kivitelezés minőségét számon kérni. A szinkronban lévő befejezési határidők mindenki számára tervezhetővé teszik a használatba vételt, ráadásul egyazon ügyvéd lesz felelős a társasházi alapítás, a lakásonkénti egyedi helyrajzi számok tekintetében is.

Szerkezetkész vagy kulcsrakész új lakás vásárlása

új lakás vásárlás

Aki a saját mestereire szeretné bízni a kulcsrakész befejezést, jellemzően szerkezetkész állapotot rendel. Lehetséges, hogy olcsóbb is lesz a számára különbözeti munka. Műszakilag egyszerűbb is a kivitelezőnek, ha szerkezetkész állapotban átadja a házat, ami azonban még nem beköltözhető. Méginkább nem befejezett a projekt jogi szempontból sem, hiszen ekkor még nem látható az épület – csakis egységesen elkészíttethető – használatba vételi engedélye, amely elengedhetetlen feltétele a társasházzá alakulásnak is. Több érv szól tehát amellett, ha a kivitelező kulcsrakész állapotban vonuljon le az építkezés helyszínéről, amely egyben az új tulajdonos számára is időbeli kényelmet, nagyobb jogi biztonságot is jelent.

Az új építésű lakás vásárlás menete

  • adásvételi szerződés aláírása a telekhányadra
  • vállalkozási szerződés aláírása a kivitelezésre
  • műszaki átadás szerkezetkész vagy kulcsrakész állapotban
  • használatba vétel kulcsrakész állapotban
  • költözés
  • társasház alapítás alapító okiratban, albetétesítés

Buktatók, kockázatok, költségek új lakás vásárlása előtt

Jogi és anyagi kockázatok is említhetők, ki ne hallott volna már különböző rémtörténeteket új lakások veszélyeiről. Ami nélkülözhetetlen az új építésű lakásokról való tárgyalások közben, hogy jogerős építési engedéllyel rendelkezzen az eladó. Szintén fontos a műszaki adatokat tisztázni, hogy milyen műszaki kivitelezési munkálatok vannak a tervezett megállapodásban, és melyek nem. Érdemes mindkettőre külön kitérni. Szokás a vállakozói szerződés mellett külön szerkezetkész és kulcsrakész mellékletet készíteni, de célszerű lehet egységes módon is összegezni. Referenciákkal rendelkező kivitelezők mindkét esetre fel vannak készülve. Aktuális ajánlataim során én arra törekszem, hogy minden szükséges megállapodás minta előre rendelkezésre álljon, beleértve már a társasházi alapító okirat tervezetét is.
Az új lakásra vonatkozó valamennyi szerződés előre elkészíthető, amely bizalmat jelenthet a vevő számára. Szintén előre kalkulálható minden menet közben felmerülő költség is. Kérjük el előre a teljes ügyvédi közreműködés költségeit. Hogy ezeket miért a vevő viseli, arról itt írtam korábban.

És ha valami hiányzik?

Előfordulhat, hogy a fenti információk mindegyike nem áll még rendelkezésre, hiszen még a projekt korábbi fázisában tárgyalunk. Előzetes megállapodás, előszerződés ilyen fázisban is készülhet, de pénzt az eladónak, kivitelezőnek közvetlenül ne utaljunk, kerüljön biztonságos ügyvédi letétbe az esetleges első vételár-rész. Úgy készüljön az írásbeli megállapodás, hogy az egyeztetett vállalások, határidők nem teljesülése esetén az visszajárjon a vevőnek.
Félreértések elkerülése érdekében mindenről egyeztessünk az új lakást képviselő ingatlanközvetítővel! Neki is érdeke, hogy jól sikerüljön a vétel.

Az új építésű lakás vásárlásának menete

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button