fbpx

Miért volna érdekes egy új lakás önálló helyrajzi számmal? Nem az az alap, hogy a lakásunkhoz nincs kulcsa a szomszédnak? Van, aki ezt talán másképp szokta intézni? Igen, előfordulhat, de nem kötelező ezt a kompromisszumot vállalni, ha valaki Szegeden újépítésű lakást szeretne vásárolni.

új lakás önálló helyrajzi számmal

Mi jelent az, hogy “önálló helyrajzi számmal”?

Ha autót szeretnék vásárolni, a kinézett példány rendszáma alapján – a központi járműnyilvántartó adataiból – le tudom ellenőrizni a konkrét autó típusát, színét, teljesítményadatait és előéletét, korábbi tulajdonosainak számával együtt. Mivel egy rendszám csak egyetlen autóhoz van rendelve, a rendszer kizárja a félreértések lehetőségét. Egyébként maga a hatóság is ezt az adatbázist használja.
Ingatlanok esetében a földhivatal az illetékes, nyilvántartó hatóság, amely rendszámok helyett helyrajzi számokat használ. Annak tudatában szerezhetünk adatokat egy lakásról vagy családi házról, ha ismerjük a helyrajzi számát. A helyrajzi számokhoz rendelt tulajdoni lapok alapján – díjmentesen, adatai megadása után bárki számára – informálhatók le az ingatlanok, ugyanis szintén fel vannak tüntetve az alapadatok, valamennyi korábbi tulajdonos, és a korábban feljegyzett, vagy még aktuálisan is érvényes, azaz bejegyzett jelzálogjogok. 1-2 speciális esettől, például most alakuló társasházaktól vagy ikerházaktól eltekintve szinte sosem fordul elő, hogy egyazon helyrajzi szám két lakásra, ingatlanra is vonatkozna. Nemigen életszerű ugyanis az az eset, hogy egy bejárati ajtó mögött több család lakna, akik még csak nem is rokonok. Emiatt mondható el az esetek túlnyomó többségében, hogy minden ingatlannak önálló helyrajzi száma van, amely így is természetes. Ingatlanok adásvétele előtt az ügyvéd ezt a számot ellenőrzi ügyfele biztonsága érdekében.

Létezik új lakás Szegeden önálló helyrajzi szám nélkül?

Szegedi módosítás

önálló helyrajzi számú lakás

A szegedi építési szabályzat 2018. januárjában kelt módosítása a lakásokhoz tartozó telekhányadok meghatározásáról szól. Ez a szabály a különböző típusú – például nagyvárosias, kisvárosias – lakóterületek szerint azt határozza meg, hogy “lakásonként legalább mekkora telekhányadot kell biztosítani az építési övezetben meghatározott homlokzatmagasság függvényében”. Egészen konkrétan egy osztásműveletet ír elő, amelyek számlálójába az adott telekméret kerül, a nevezőt pedig e módosító anyag adja meg. A módosítás végeredménye szigorítás: a korábbiakhoz képest ugyanarra a telekre immár kevesebb lakás építhető. Lényegében tehát egy újépítésű társasházban kevesebb számban épülhet önálló lakás saját helyrajzi számmal.

A módosítás lehetséges hatásai

Ha egy telken kevesebb lakás épül, kevesebb autóval fogják használni, az utcán kevesebb autó lesz. A környéken lakók számára akár jó hír is lehet az újdonság. Ha kevesebb lakás építhető, csökkenhetnének a telkek ára, akár a lakásárak is csökkenhetnének, ami jó hír a lakásvásárlóknak. Azoknak tehát, akik rendeltetésszerűen használnák az ingatlanokat, nagyon ésszerűnek tűnik a szigorítás.
Igen rossz hír ez azonban a lakásokat megépítő ingatlanberuházóknak, hiszen a nagyobb alapterületű lakások nehezebben eladhatók a mai ingatlanpiacon. A szegedi újépítésű kínálatban az új lakás önálló helyrajzi számmal nem minden esetben érvényes. Megoldás ugyanis az “ikerlakás”: a lépcsőházban ahol egy bejárati ajtót látunk, amögött újabb két ajtó fog nyílni. Ha például egy emeleten két bejárati ajtót látunk is, igazából négy lakás van az emeleten, igaz, ezeknek a lakásoknak egyik esetben sincs saját helyrajzi számuk.
Az újépítésű lakásajánlatok között válogatva érdemes tehát minden esetben feltenni a kérdést a hirdető felé, hogy az adott lakáshoz valóban önálló új lakás, azaz egyedi helyrajzi szám fog-e hozzá tartozni?

Mit tehet, aki Szegeden önálló helyrajzi számú lakást keres?

Aki mindenképpen saját helyrajzi számmal szeretne vásárolni, tehát nem szeretne magának idegen szomszédot, ne kössön kompromisszumot! Válogasson ajánlataim között önálló helyrajzi számmal!
Hogy vásárlás előtt milyen egyéb buktatók jöhetnek szembe, arról részletesen itt írok.

Új lakás önálló helyrajzi számmal

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük